Lagarde de la FMI si empatia semi-transcontinentala

Read more
Christine Lagarde, seful FMI-ului, este descrisa ca fiind o femeie plina de sarm si este prima femeie-marioneta din fruntea Fondului. Pana acum marionetele erau barbati. Parca blestemat de prezente carismatice, FMI-ul, aflat sub conducerea lui Dominique Strauss-Kahn, un "Domn" plin de sarm - sarm care se pare ca a fost mai mult duhoare de prohab, a fost vazut ca o institutie a destrabalului unora si chinul altora. Acum, acest precept gresit este spalat (cu gura, prin declaratii) de o doamna, cu aspect curat, burgez, fiind si vegetariana, neconsumatoare de "uleiuri" si pasionata de balacitul sincron. Da. Declara despre ea ca radiaza. Este fara pregatire economica. Si probabil incapabila de a viola menajere "plasate", ca precedentul sarmant. Si plimbata prin cateva functii prin SUA si pe la Casa Alba. Data ca exemplu de "evolutie profesionala", realizarile sale o contrazic, fiind pusa in diferite functii in care era nevoie de un reprezentant care sa adere naiv (si corporatist) la ideologia altora. Fara realizari majore, este declarata ca fiind cel mai bun ministru de finante, iar ca vegetariana si avocat - este pusa Ministru al Agriculturii si Pescuitului in Franta, probabil, spre groaza producatorilor autohtoni de ceafa de porc si costita de berbecut. Altfel, concret, domneste linistea. Totusi, sarm + FMI = dezastru, nu este o variabila, ci un dat, deci doamna Christine Lagarde, intr-un interviu din theGuardian  da semne de sociopatie si incoerenta, agresand emotional oamenii saraci, amenintandu-i cu suprataxarea si pe foamete, si pe ei si pe copiii lor, de la inaltimea functiei ei. Pe unii oameni saraci, nu pe toti (ea detesta diferentiat). Dar nu direct, ci treptat, ca orice apa tulbure (limpede, aparent, la izvoare, ca doar d'aia e sarmanta). Intrebata care este rolul ei, aceasta raspunde ca ajuta tarile sa fie mai puternice, sa ia decizii mai bune si sa creasca numarul locurilor de munca. (desi nu are pregatire in domeniu). Seamana, pe undeva, cu situatiile din filmele horror de la Hollywood, in care un mecanic-masinist nebun isi prinde victima si ii promite exorcizare, ritual care implica operarea pe creier cu autogenul sau cu flexul. Intrebata daca atunci cand studiaza balanta economica a Greciei si cere masuri stie ca : 

Lagarde, en garde probabil sau, la atac!


Reporter (Decca Aitkenhead): femeile de acolo nu isi permit asistenta dupa nastere, sau daca stie ca pacientii nu isi vor primi medicamente necesare pentru supravietuire sau daca stie ca batranii vor muri singuri din lipsa de ingrijire - isi scoate din minte toate acestea si se uita doar la cifre?"
Madam raspunde sarmant: "Nu, ma gandesc mai mult la copiii dintr-un mic sat Nigerian, care au parte de scoala 2 ore pe zi, impartind cate 3 un scaun si care sunt dornici de educatie. Pe ei ii am in minte tot timpul. Pentru ca ei au mai multa nevoie de ajutor decat atenienii." "Stii ce, in ceea ce ii priveste pe atenieni, ma gandesc la cei care vor sa scape de taxare tot timpul, la toti aceia din Grecia care incearca sa scape de taxare"
Reporter: - Si in ceea ce ii priveste pe cei care incearca sa supravietuiasca fara job sau cei din serviciile publice?
Madam: " Ma gandesc si la ei, deopotriva. Si cred ca ar trebui sa se ajute singuri, impreuna. Cum? Platind taxe, yeah!" (n.r. "yeah" e chiar al ei!)
Reporter: pare ca suna a "Grecii si altii din Europa au avut parte de niste vremuri bune si acum e momentul sa plateasca".
Madame:"Asa e! yeah!"
Reporter: Dar cum ramane cu copiii acestora, care nu pot fi facuti responsabili de situatie?
Madame: "Ei bine, hey! parintii sunt responsabili! Corect? Deci parintii sa-si plateasca taxele".

Fisurile, clisurile, faliile, diaclizele, taffonii, cornevinele, crovurile, sufoziunile mintii sale sunt evidente: copii greci ba! ca provin din parinti necomplianti, copiii nigerieni da, ca le place cartea. Incredibila lipsa de logica. Ma intreb pe cine si cand o sa puna pe ganduri aceasta mentalitate. Mesajul este insa clar: noi luam direct de la populatie. Ce speculatii financiare nereglate prin lege la Londra, ce banci, ce tiparnite de bani, ce inechitate! FMI vrea de la populatie! Direct! Nu, nu se referea la "oamenii detinatori de firme" pentru ca intrebarea formula si contextul -mame, bolnavi, copii, batrani. Atat a inteles din economie femeia: taxe! Apoi statueaza - eu - ajut tarile sa fie mai puternice, sa ia decizii mai bune si sa creasca numarul locurilor de munca. Ametitor raspuns, iar ca politician - slab, confuz si fracturat. Sigur, nervozitatea ei, vine din faptul ca, sub conducerea ei, FMI risca sa nu isi ia banii. O ia personal femeia, desi mai bine ar lua-o de la Dominique Strauss-Kahn. Carisma! Trebuie remarcat totusi, ca FMI nu este un "donator", si, cam asa discuta cu clientii Madame! Mai mult, problema Greciei incurca speculatiile financiare din vest, alt motiv de nervozitate. Madame e sentimentala numai cu cine vrea, altfel, pare usor.. tulbure. Se pare ca a uitat de "politic corect". Afirmatii din aceeasi categorie am mai auzit si pe la politicienii autohtoni: popor puturos, popor furacios ... si poate pe buna dreptate, insa comparabil cu : legi proaste, profituri corporatiste nedeclarate sau ascunse, imprumuturi ale statului la banci private, sufocand creditarea firmelor, suprataxare directa si indirecta, etc etc? Cum e? Au facut acelasi training? Oare?
"De ajuns cu vremurile bune! E timpul sa platiti! Yeah!" spune Femeia FMI-ului. (yeah-urile astea de cartier sunt chiar ale ei!)--- Ce fel de sete are sarmanta (asa cum o catalogheaza majoritatea) asta in ea, cand se refera la Grecia si la alte state europene....alte state europene... alte state europene... ghici! Ponta, tu si neamul tau sunteti luati la ochi!

Dragostea fata de Nigeria....cea mai mare populatie africana, una dintre cele mai sarace si corupte tari africane, cel mai mare producator african de petrol, ironic, importatoare de petrol, a 5-a sursa de importuri de petrol pentru SUA si vizitata de Christine Lagarde chiar inainte ca pretul carburantilor sa se dubleze in aceasta tara. Doamna a grait catre nigerieni: Fondul Monetar este aici pentru a oferi suport si pentru a fi un bun partener". In paralel violentele din aceasta tara escaladeaza, populatia sufera de foamete iar coruptia creste. Compania Shell face dezastru ecologic si social in Delta Nigeriana, situatie musamalizata ca la carte, desi parea a se incadra la capitolul "crime impotriva umanitatii". Madame face parte din organizatia responsabila cu "lobby-ul american" in ceea ce priveste petrolul si e scolita pe la Casa Alba. Intre timp companiile britanice, pe langa specula financiara incredibila, nesupusa legilor, prin intelegeri financiare secrete si prin intelegeri intre Luxembourg si "diferite organisme financiare", evita plata unor TAXE uriase. Apoi Madame, sarmant-tulbure sopteste ferm: populatia tarilor sarace sa platesca TAXE. Si poate ca nu zice rau... in fond nu e prost cel care cere. Dar la ce bun ce pun la cale Fortele Mondiale. Noi o ardem inteligent local, nu cotinental. Un exemplu este Daniela Crudu, cu 10 pe linie in sesiunea din ianuarie, gratie, fie sarmului ei, caci sarmul iata, tine loc de calificare, fie gratie Corpului ... Profesoral aflat sub conducerea conf. univ. dr. Sofia Bratu. Legat de competente si sarm... revenind la Madame:

Intrebata - in acelasi interviu - ce o recomanda la conducerea FMI, sarmanta raspunde:
"ca managing director la FMI, trebuie sa ai abilitatea sa asculti, abilitatea de a avea o vedere de ansamblu, respect si toleranta pentru diversitatea politica si culturala. Aceasta este de multe ori sub-estimata, pentru ca multi oameni spun ca trebuie sa fi un economist foarte bun. Poate. Dar nu m-as califica pentru acest job. Nu sunt un economist de top, pot sa inteleg despre ce se vorbeste, am destul bun simt pentru asta, am studiat putina economie, dar nu sunt "beton" la economie. (sursa - theGuardian). Asa intelege ea respectul pentru diversitatea culturala - oameni necalificati in functii de conducere, deci, in virtutea dogmei FMI urmeaza: soferii de RATB - consultanti stiintifici la Academie, in locul lui Horia Garbea -  chiar un scriitor calificat, la controlul calitatii alimentelor un narcoman, la sanatate, la minister, un specialist bine calificat,  iar pe postul de ministru al finantelor, Daniela Crudu.

Mda... Crudu nu poate sa asculte? ce? nu poate si ea, Crudu, sa inteleaga cateva vorbe despre economie, aidoma gandurilor sarmante ale femeii sarmante de la empaticul FMI? E Crudu de 10 pe linie, in iarna? Nu a invatat ea multiculturalismul in cartier? Nu e ea priceputa la relatii... publice, pe fuga, pe indelete, pe bani, pe bancheta, pe TV? E fata de 10 ca si Madame... nici ea nu e beton la strategii, nu e carismatica dar se poate dezbraca...si e si mai miloasa...ce ar fi... Pe de alta parte ce zice Madame e grav! Si ei ii e jena cu propria-i lipsa de notiuni, insa argumentarea sufera iar de toate fracturile posibile...si Lumea, si e multa Lumea asta nene! se uita...si plateste haldele de coruptie.... Inca mi se pare groaznica argumentarea ei despre rolul sefului FMI ... oare cati ar trece un interviu de angajare, la o firma mica, sau foarte mica, cu un astfel de raspuns.... 0! Dar Madame e lider mondial... chiar model pentru tanara generatie, bine zis... intr-un joc orb.

Later Edit:
Pe contul de Facebook, Christine Lagarde, zice: "asa cum am mai spus-o de multe ori, empatizez cu poporul grec si cu incercerile prin care trece. De aceea FMI ii ajuta pe greci [...] de aceea fiecare ar trebui sa isi duca "partea lui de povara", in special cei mai privilegiati si in special in ceea ce priveste plata taxelor. Acesta este ideea pe care o subliniam cand am vorbit in the Guardian [...]"

O Madama asa stilata, a ajuns in postura de a-si traduce propiile-i spuse? Jenant. Asa face oare si in hartiile oficiale, sau acolo nu este luata de val... Credeam ca e destul de limpede aceasta Madame tulbure cat sa se exprime clar din prima. Deci, combinat iese asa: empatizeaza cu grecii, dar mai mult cu copiii nigerieni. FMI ii ajuta pe greci, nu pentru ca acest fond are interese economice in zona, ci pentru ca Madame Christine are empatie. Nu fata de batranii greci, sau fata de copiii greci, asa cum zicea in interviu, ci pentru copiii nigerieni..totusi are empatie pentru greci...fie ei batrani, copii, oameni cinstiti. Cata prosteala! Cat despre - "fiecare sa-si duca partea de povara", dupa cat i-a fost distribuit de furaciune si debandada interna, internationala, politica si corporatista, este una dintre cele mai perverse forme de exprimare a "socio-bunatatii". Spune ea "in special cei privilegiati"... afland intre timp ca aceasta nuantare mai amorteste din simtiri. Daca Madame facea aceleasi afirmatii, nu despre o tara, ci despre o minoritate...sa zicem tiganii (si ei, in majoritate neplatitori, dar beneficiari)... oare ce iesea...

39 comments:

Elmira spunea...

Excelent articol! (ca, de altfel, tot ce am gasit pe acest blog). Apreciez, in mod deosebit,inteligenta observatiei, subtilitatea analizei, felul in care reusiti sa fixati o bucata de realitate, in toate nuantele ei, cu elocventa.Vreau sa cred ca, in oceanul de mimetism de pe net, dar si din viata de zi cu zi, vor fi cativa cititori pe masura textului.
Madama asta, "La garde" pentru cine a pus-o acolo, "en garde", dupa cum bine sezizati, pentru cand "da cu batu-n gard", si "la atac", intr-adevar, pentru naivii (din jocul orb), care o iau ca model (?!) este intruchiparea diletantismului si a lipsei de logica, adica un alt ins periculos, care se joaca de-a soarta popoarelor, a indivizilor, a lumii (ca, macar, daca se juca in curtea ei, nu o mai baga nimeni in seama). Nu insist, pentru ca demonstratia ati facut-o remarcabil in textul de mai sus.
Doamne, fereste-ne de "sarmante" si "sarmanti"!

mateius vasile spunea...

:)) asa este Elmira! da... diletanti periculosi, rupti de realitatea pe care vor sa o coordoneze. Insa daca se tine in functie, dictand ce e bine zecilor de milioane de oameni, poate miliardelor, si nimic nu o poate dezechilibra de acolo... inseamna ca miliardele de "supusi" fie n-au putere (desi...) sau isi aleg foarte prost reprezentatii in toate domeniile, la orice nivel.

Fotograf nunta spunea...

interesant articolul...

Ceasuri spunea...

si Crudutu e aici! :))

Scule spunea...

Da..bine spui tu acolo:))

Usi interior spunea...

Frumos articolul...:) Ce periculoasa arata sefa de la FMI ..nu mi as dorii sa fiu in subordinea ei..

Cadouri spunea...

Felicitari pentru articol

Agentie imobiliara spunea...

ma abtin de la comentarii. nu se afla in aria mea de explorare intelectuala :))

Panou solar spunea...

FMI ii ajuta pe greci? how that?...da era interesant sa vedem ce ar fi iesit daca facea acele afirmatii despre gypsy...

Supraveghere video spunea...

A facut ce a facut si a aparut si Cruduta :P

Scoala soferi spunea...

Imi place articolul foarte mult:)

Parfumuri online spunea...

Se putea sa nu apara si Crudu in peisaj...

Vanzari garsoniere spunea...

:)) ca adevar graieste gura pacatosului:))

Tratamente naturiste spunea...

Deci ai niste articole geniale..de unde le scoti?:)

Geamuri termopan spunea...

hopa si Cruduta:))

Dezmembrari auto spunea...

"Grecii si altii din Europa au avut parte de niste vremuri bune si acum e momentul sa plateasca". exact asta pare sa spuna:))

Canapele spunea...

suntem datori vanduti la fmi

Tigle metalice spunea...

Ce cauta Crudu..:)) E prea desteapta?:)

Laptop ieftin spunea...

chiar tare articolul;))

Cazare pensiune spunea...

O sa ajungem sa ne vindem cu totul :P

Cazare Brasov spunea...

Ea ajuta tarile sa fie mai puternice, sa ia decizii mai bune si sa creasca numarul locurilor de munca. (desi nu are pregatire in domeniu)....asta spune totul...

Vanzari terenuri spunea...

Interesant articol..:)

Centrale electrice spunea...

Decizii bune din punctul cui de vedere??

Jucarii copii spunea...

Deci..acum ca stim ca "starea de bine" e pe durata limitata..trebuie sa avem grija cum profitam de ea ,nu?

Cazare Sinaia spunea...

Ce rol are si femeia asta...de a spune minciuni ca si restul...?

Refinantari credite spunea...

Cat de ciudata este acea femeie :P

Filmari nunti spunea...

Probabil ca era la atac

Cursuri contabilitate spunea...

afrimatia lui Badea trebuie modificata...Traim in Europa si asta ne ocupa tot timpul!

Fonduri europene nerambursabile spunea...

CHiar ca ne ocupa tot timpul ...

Faianta spunea...

Felicitari pentru articol!!

Haine online spunea...

Interesant ...

Gazduire web spunea...

Multumesc pentru informatii

Plan de afaceri spunea...

Tare interesant

Dame de companie spunea...

interesant articolul si multumim de informatii

Masaj erotic Bucuresti spunea...

interesant si neinteresant...nu ma intereseaza atat de tare de cei de prin politica si chestii de genul asta...

Auto second hand spunea...

articolul este super...Crudu in el nu:))

Cursuri banci spunea...

un articol foarte bun...

Masaj erotic Bucuresti spunea...

Interesant articol!:)

Cazare Ranca spunea...

Nu ai nevoie ( ba din contra, trebuie sa ti lipseasca cu desavarsire!)nici de multa minte nici de vreun dram de bun simt pt a ajunge atat de sus.

Trimiteți un comentariu