Dezastrul Mintii Tinere si sfaturile de HR

Read more




Exista  o categorie de oameni pasionati de scrisul despre procesul de recrutare, despre joburi etc. O astfel de persoana este netalentata Adelina Mihai, agregatoare de cuvinte la zf.ro (cred) ce publica in http://www.businessmagazin.ro articolul cu titlul "Răzbunarea recrutorilor: Cu ce tehnici mai sunt „testaţi" candidaţii care îşi caută un nou loc de muncă". Un articol fad dicolo de titlul slab ce s-a vrut a fi "o petarda umectata". In corpul articolului de nota 2.5 din 10 (in cazul in care scrierea unui articol era un test de angajare) gasesc: 

"INTERVIURILE DE RECRUTARE AU DEVENIT UN FEL DE JOC ÎNTRE RECRUTOR ŞI CANDIDAŢI, în care întrebările şi răspunsurile arată cine pe cine păcăleşte mai bine, odată ce site-urile şi blogurile de resurse umane oferă tot felul de reţete de bune practici la angajare. Drept urmare, CV-urile candidaţilor au devenit tot mai stufoase, unele conţinând chiar şi participări la conferinţe de specialitate (dar la care au mai participat alte câteva sute de persoane), în timp ce tehnicile specialiştilor din domeniul recrutării s-au rafinat. " (http://www.businessmagazin.ro)
Adelino, fato, faci un deserviciu adevaratilor specialisti, colegilor tai preocupati si chiar HR-ilor naivi scriind asta, chiar daca acest deserviciu nu este decat un ecou intre lumi complet paralele. Ce usor a ajuns discreditabila munca oamenilor in ochii unor bieti absolventi de master scaldati bine in emfaza nefondata a unei margini de Europa. Iubitul/iubita ta a trecut in CV cate o conferinta, doua, zece la care a participat, in public sau ca speaker? Dar ai tai parinti? Ti-a spus vre-un prieten ca pleaca la conferinta internationala de ..., desfasurata in Londra? I-ai urmarit traseul profesional? Te-ar fi ajutat sa intelegi...sau preferi mediile.."concise"?

Am sa te ajut sa intelegi:

1) Stimata fa (forma de adresare populara din Suceava si alte zone ale tarii), specialistii nu au ajuns sa trimita CV-uri "conţinând chiar şi participări la conferinţe de specialitate " ca asa scrie pe blogurile pe care le citesti tu. Ei le trec pentru ca aceea este o dovada a muncii si interesului lor la un nivel inca inaccesibil tie sau poate confuzi nivelul de profesionalism, luandu-te pe tine ca reper si micile sindrofii locale de "bizniz" la care ai participat. 
2) In timpul facultatii cate lucrari stiintifice realizate de tine s-au soldat cu participari la conferinte de specialitate? In cadrul masterului pe care il urmezi, unde iti prezinti si iti supui criticii internationale avizate rezultatele cercetarii, astfel incat sa iti pregatesti publicarea lucrarii de master? Post master si post doctoral ai incercat sa participi la o conferinta in.. Paris pe o tema legata de meseria ta? Ai vazut cine vorbeste acolo?
3) Spui imediat inaintea paragrafului deja citat "Ei bine, şi recrutorii s-au săturat de candidaţi care îşi trec în cv-uri aptitudini şi competenţe pe care nu le au.", apoi vorbesti de conferinte. Crezi tu ca un prost gata sa minta in CV, chiar in conferinte se repede? 
4) Lucrarile de cercetare pe care le ai citate in lucrarea de diploma, unde crezi ca au fost initial prezentate, inainte de publicare? Sau tu "bagi doar carti?"
5) Pentru o privire de ansamblu, trebuie stiut ca domnuca, dupa ce rastalmaceste vorbele unui Laureat Nobel, spune ca asa a inteles ea din memorie si din discuţii „off the record”. Sau poate si-a notat raspunsurile gresit.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VOLTA 1
Acest redactor subpregatit profesional, Adelina Mihai,   asa cum reiese din calitatea articolelor ce izvorasc din experienta ei  frageda, la numai 26, 27 de ani, spune ca interviurile de recrutare sunt un joc..."în care întrebările şi răspunsurile arată cine pe cine păcăleşte mai bine" - sigur, vazand calitatea articolelor scrise de Adelina Mihai, este clar ca ei ia iesit jocul, caci fara minciuna n-ai cum sa angajezi o astfel de fatuca. Sau poate ca a fost ea pacalita si devoaleaza mascat ca a luat teapa, altfel,  o astfel de observatie, ca cea din articol,  nu spune nimic concludent despre "fenomenul interviurilor". Socant este argumentul para-logic: "cine pe cine păcăleşte mai bine, odată ce site-urile şi blogurile de resurse umane oferă tot felul de reţete de bune practici la angajare". Deci: romanul salbatic e invatat cum sa se poarte si cum sa vorbeasca in limba de lemn de pe bloguri de HR, e clatit putin de gafele monumentale de care ar fi in stare, motiv pentru care, romanul neaos, inarmat cu tehnicile inutile ajunge sa pacaleasca angajatorul care vrea un profesionist si care nu discerne limba de lemn de chestiile practice si tot din cauza sfaturilor de pe net, angajatorul vrea sa pacaleasca angajatul in cadrul "jocului". Imposibila logica!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
VOLTA 2 si GAFA MONUMENTALA facuta de jurnalista (de HR?) Adelina Mihai. 

"...Drept urmare, CV-urile candidaţilor au devenit tot mai stufoase, unele conţinând chiar şi participări la conferinţe de specialitate (dar la care au mai participat alte câteva sute de persoane), în timp ce tehnicile specialiştilor din domeniul recrutării s-au rafinat. "

Deci: pentru ca pe net sunt "tot felul de reţete de bune practici la angajare", candidatii au ajuns in halul in care isi trec si participarile la conferinte de specialitate, "în timp ce tehnicile specialiştilor din domeniul recrutării s-au rafinat. "

Ce dovedeste faptul ca jurnalista scrie astfel de articole despre HR si felul in care aplicantii isi structureaza CV-ul:
- ca jurnalista Adelina Mihai, absolventa de studii superioare, SNSPA, nu are conceptul de formare profesionala continua, un plus pentru fiecare candidat. 
- ca jurnalista Adelina Mihai  nu reuseste sa identifice daca participarea la conferinte este un factor pozitiv si ca ii lipseste gandirea de tip cantitativ  "la care au mai participat alte câteva sute de persoane", nespunand sute de particpanti din cati profesionisti (cateva sute din zeci de mii de specialisti --> inseamna ca acele conferinte sunt un factor bun de diferentiere)
- ca jurnalista Adelina Mihai, absolventa de studii superioare, SNSPA nu stie felul in care se participa la conferinte: pasiv, activ sau invited speaker. Un participant activ sau un invited speaker TREBUIE sa isi treaca aceste realizari in CV, mai gasculita necitita suficient. Un participant pasiv este important in ochii unui HRist bun pentru ca astfel isi dovedeste practic interesul pentru subiectul pe care este specialist (adica exact ce vrei tu sa exprimi in articol), nu doar in limba de lemn pe care o critici si o practici. 
- ca jurnalista Adelina Mihai, absolventa de studii superioare, SNSPA,  nu stie ca majoritatea conferintelor serioase sunt "peer reviewed" - adica niste "si mai specialisti" evalueaza lucrarile stiintifice ce urmeaza sa fie prezentate, selectand participantii (cateva zeci din sute, care, oricum, ajungand la un astfel de nivel sunt de luat in seama). Oare cum sa nu isi treaca cineva in CV un astfel de rezultat, o dovada practica a unei munci imense. 
- ca jurnalista Adelina Mihai, absolventa de studii superioare, SNSPA,  nu a vazut in viata ei CV-ul unui adevarat specialist
- ca jurnalista Adelina Mihai, absolventa de studii superioare, SNSPA nu stie ca pentru multi cercetatori, medici, profesori, traineri, ITisti aceste conferinte fac parte din evaluarea profesionala obligatorie. 
- ca jurnalista Adelina Mihai, absolventa de studii superioare, SNSPA nu a auzit  si nu intelege valoarea in cazul:   European Conference on Artificial Intelligence, International Conference on Bioinformatics & Computational Biology, Proceedings of the Pacific Symposium on Biocomputing, The European Conference on Machine Learning and Principles and Practice of Knowledge Discovery in Databases (ECMLPKDD), International Congress of Cardiology (ICC), World Congress on Heart Disease si cate altele. 
 - ca jurnalista Adelina Mihai, absolventa de studii superioare, SNSPA, nu a inteles rolul conferintelor, nici macar in domeniul despre care scrie sau nu a aflat de:  International Conference on Human Resource Management, International Conference on “Managing Human Resources at the Workplace", International Conference on Human Resource Management and Professional Development in the Digital Age

Cate denumiri ai retinut? Ei bine... altii paticipa la ele cu lucrari stiintifice... nu doar le retin numele.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Uite gasculita, o situatie ipotetica: O firma recruteaza ITisti

Apare unu' care isi trece, "chiar si" asa cum zici tu, participari la:

International Conference on Very Large Databases 
International Conference on Database Theory
International Workshop on Description Logics
Workshop on Semantic Web Applications and Perspectives
International Conference on Conceptual Modeling
International Conference on Principles of Knowledge Representation and Reasoning
Data Quality, Security, and Semantic Web, Asia-Pacific Conference
Automated Reasoning on Conceptual Schemas

(daca iti spun si titlurile, eu garantez ca intelegi prepozitiile si 10% din cuvinte. In timp ce tu incerci sa descifrezi titlurile, acel om lucreaza cu acele concepte)

si vrea sa fie ITist la o firma de recrutari. E bun sau prost pt job? A gresit ca si-a trecut pana si conferintele la care a participat? Acum lucreaza la firma X. Alt concurent, de la firma Z, asemanatoare cu X nu are nici o participare sau lucrare inscrisa la conferinte. Care e mai bun si de ce?

Ei bine, gasculita, afla ca acest fragment este luat din CV-ul  unui tip care inventeaza si dezvolta chestiile legate de cum si ce rezultate iti apar tie cand dai "search" fie pe net, cautand chiar tu un articol de-al tau, fie intr-o baza de date ca sa selectezi, tu sau altele care iti impartasesc opinia,  candidatii cei mai potriviti "pa job". Este cel dupa care invata altii, este unul dintre cei care muncesc pe bune la chestii extrem de complexe ca tie sa ti se para simplu "sa dai search". Conferintele listate mai sus sunt doar o parte, lista completa fiind pe 3 pagini! (aviz HRilor)

In contrast, suceveanca Adelina Mihai, are un CV care arata asa:
Actual: journalist la Ziarul Financiar
Studii:National School of Political Studies and Public Administration, Bucharest
2010. Master in International Relations, National School of Political Studies and Public Administration si ii completez eu... muuulte articole proaste in ZF. 

Aceasta Adelina Mihai este subiectul si altor gafe ea reusind sa denatureze intelesul mesajului Laureatului Premiului Nobel pentru Economie, Christopher Pissarides, in calitatea ei de jurnalist.

 Este trist nivelul la care s-a ajuns, este trist ca aceasta femeie matura are sansa sa ajunga recruiter, este trist ca a ajuns sa termine o facultate (nici macar titlul tezei de licenta nu e trecut in CV), este trist ca exista sansa ca spusele ei sa fie luate "de bune" de catre un HR, mi-e mila de profesorii universitari care au considerat ca aceasta fata trebuie sa aiba "diploma de facultate" si vai de banii investiti de ZF in autodiscreditare. Mi-e jena de recruiterii care au vazut articolul si au zis "asa e!".

Conform intelesului articolului... Ati auzit ba specialistilor! La munca! nu la conferinte, 'r-ati ai dracu' de frecangii! fiti ba elocventi si treceti doar locu' da munca recent si realizarile, va lungiti cu conferintele pe 3 pagini ca asa scrie pa bloguri, ba jenantilor! ati invatat, ba, la conferinte de "partea lemn-oasă… şi partea fer-oasă…” ... Hai ba!  ca n-ati fost la coferinte, ca tot romanu' se duce la cules in strainatate ba! nu la International Coferece... stiti voi engloace ba? conferintele e pentru straini!

PS. Adelino, ce freza naspa ai! 

3 comments:

Anonim spunea...

Este prima analiza riguroasa a acestui fenomen care prolifereaza in Romania, dar, din nefericire, singulara. Cu asemenea HR-iste, nu putem avea decat o certitudine - prostia este la ea acasa! Felicitari pentru articol.

Anonim spunea...

Eu cred ca este frustrata ca nu a fost invitata la nici o astfel de sesiune de comunicari stiintifice pana in prezent :D

Anonim spunea...

da! e incredibila ignoranta si iata, e si pusa in cuvinte de adelina mihai, redactor si ziarist. grav!

Trimiteți un comentariu