Fufa de la HR (I) (resurse umane)

Read more




FÚFĂ (de) la HR (conf. dictionarului meseriilor pe bune) = 98% dintre angajatii in domeniul resurselor umane. Barbat sau femeie cu pregatire profesionala indoielnica si parcurs de viata caracterizat in termenii de "trist si marcat de autosuficienta bolnavioasa", ce a hotarat, in urma unui spasm cu consecinte autoevaluatoare, ca poate evalua alti oameni. Orientarea profesionala a fufei catre HR (human resources, resurse umane) vine dintr-o dilema profesionala des discutata " la o samanta" in fata blocului, pe vremea cand era o liceanca fada, in mediile "highly professional" din Faurei, Zimnicea, Motru si Fieni si propagata ulterior pe holurile "de la master": "fata, de partea cui e mai bine? sa recrutezi tu sau sa te angajezi?"(n.a. haul logic apartine declaratiilor viitorilor haseristi). Fufa de la HR a ales sa fie "de partea puterii", acum, cand orizonturile profesionale i s-au inchis. Pe scurt, humanoidul ce ar fi trebuit sa lucreze ca sortator de cartofi dupa marime si culoare la banda rulanta a unui producator agricol, derutat(a) de prezenta pitzipoancelor la TV, a hotarat sa lucreze "in bizniz" dar si-a pastrat esenta de "sortator la banda", capacitatea cognitiva redusa, siguranta si vigoarea opiniilor tipice mandrei clase muncitoare, iar emotional, din motive neclare, vibreaza cand trebuie sa recruteze sudori necalificati si culegatori de ceapa, adica vana si esenta natiunii. 2% dintre angajatii dep. de HR sunt profesionisti si nu corespund tipologiei de " fufa de la HR", insa 100% dintre angajatii de la HR  cred ca fac parte din categoria exceptiilor - deviere statistica ce ridica intrebari despre capacitatea de (auto)evaluare si echilibrul intern al fufei de la HR. Pe scurt, ridica intrebari despre bunul simt al acestei subcategorii subprofesionale supraestimata ca rol. 

Alte denumiri ale acestei profesii: secretara tuturor departamentelor, sefa anajatilor cu care managerii nu au chef sa discute, managera lucrurilor inutile din firma  care ar impiedica profesionistii sa isi vada de treaba, persoana care, daca lucreaza cu un soft destinat recrutatorilor, nu stie sa spuna in baza carui algoritm "de search"softul ii listeaza CV-urile si daca acest algoritm este util dincolo "de topic/topicalitate", dar, culmea tupeului, recruteaza si ITsti. Cel mai avansat raspuns legat de acest subiect al unei fufe de la HR a fost "e ca la Google", desi nu s-a intrebat de ce Google are departament de cercetare in procesarea limbajului iar softul cu care lucreaza ea/el a costat doar 100$-500$. Este ca si cum un ciclist profesionist n-ar sti de ce se duce bicicleta in fata cand impinge in pedala. 

Fufele de la HR nu fac diferenta de nuanta intre "experienta in munca" si "vechime in munca"(chiar daca afirma ca da), avand o viziune liniara asupra lucrurilor, de tip 1:1, adica exact asa cum compara HR-ul prost si cerintele job-ului vs CV-urile pretendentilor la post. Intrebate daca, la locul de munca, invatarea poate fi exprimata ca o functie exponentiala sau experientiala(!) ea raspunde ca ea, ea, el, el, ea (observati egocentrismul fufei exprimat chiar si in balbe) fufa, "e mai mult pe uman". Apoi Uman Grigore, seful, ii spune sa se imbrace si sa plece. 

In firma, in limbajul colocvial, fufa de la HR este numita "aia" sau "Helmintul Ratat" sau "Hadrosaur Ratat". Se pare ca Gigi Becali prefera terminologia de "Hahalera Ratacita" atunci cand se refera la acesta categorie. 


2 comments:

Anonim spunea...

O "fotografiere" exacta a unei realitati, care, din nefericire, genereaza selectii inadecvate, false criterii de valoare si, implicit, o ierarhizare a performantei care ii duce in varf, de multe ori, exact pe cei care nu ar trebui sa ajunga acolo.

Anonim spunea...

Mai nou, acest specimen mai poarta denumirea si de analist (ar merge si oralist) in recrutare.

Trimiteți un comentariu