Caprioara Mistica si calul lui Menumorut via Arsenie Boca

Read more





Colcaie netul de sfintisori inchipuiti si icoane digitalizate, de E-rugaciuni si de geo-localizare a moastelor, fierbe poporul in credinta digitala si in cozi la frecat maieului de moaste, nevanzand rusinea de a fi ultimii in EU din lene, coruptie, prostie... si fatalism mistic.

Astazi...delirul popular despre Sfantul Ardealului, sau blasfemia zambitoare a dezradacinatilor. 

"Frate", imi zic monahiile, "stii tu cine strajuieste noaptea la mormantul parintelui(n.r. Arsenie Boca, Sfantul Ardealului)?". "Nu, de unde sa stiu", le-am zis(n.r. un preot). "Doua caprioare!!!" "Cum?" "Uite-asa: vin in fiecare noapte, se-aseaza si dorm  incovrigate, cu boturile una in alta, pe mormantul parintelui. De parca ar vrea sa-l incalzeasca!... Si cand ne apropiem, pleaca, da incet, fara frica, si pe urma vin iar!". In toata iarna lui 89-90, caprioarele au strajuit noapte de noapte la mormantul parintelui, ca doi ingeri tacuti, credinciosi si cuminti..." 

Am si eu cateva intrebari pt bunii si drept credinciosii crestini:

- Daca Dumnezeul il stia mort pe calugar  - de ce  (oare?) a pus caprioarele la gesturi inutile?
- De unde intuiau/constientizau caprioarele nevoia (absurda) a defunctului de caldura? si cum au ajuns la astfel de concluzii gresite? A nu se uita ca in ortodoxism concluziile gresite mai poarta si numele de "cai ale pierzaniei"? Deci - de ce au  fost duse caprioarele pe calea pierzaniei? Sunt primele caprioare supuse pierzaniei din istoria paleo si neo-zoologica?
- Care poate spune ca acesta e semn Divin, inseamna ca detine acces la "intentionalitatea divina" - ceea ce e mare lucru, insa imposibil (intelegerea mecanismelor Divine difera de "a simti puterea / Slava divina/Iluminarea)
- Este stiut ca martori la fel de credibili au vazut ca la moartea liderului chinez Kim Jong-il  au lacrimat ursii --in ce cheie poate fi interpretata aceasta comparatie lacrimat/dormit - urs/caprioara - dat fiind faptul ca aceia au doctrina ateista zaharisita de cultul personalitatii dar sunt la fel de credibili - caci oameni sunt si ei, asa cum ne invata iubirea crestina. Calul lui Menumorut, oaia ce vrea binele ciobanului - desi faceau mai mult decat sa doarma..noaptea (asa cum faceau caprioarele),  nu sunt glorificate in mistica de balta a neo-culturii populare romanesti. De ce?
- Daca doua caprioare intra in gradina sa mance varza, noapte de noapte - ele sunt "ca doi ingeri infometati", sau sunt daunatoare?
- Este crestineasca analogia (sugerata) cu ingerul care pazea mormantul lui Cristos? - caprioarele de la Sfantul Ardealului?
- In logica delirului mistic - daca il pazeau sa nu iasa? stiindu-se ca inca din viata, calugarul Boca avea obiceiul "umblarii repede" - si stiut fiind faptul ca "mortii umbla repede" cand sunt strigoi - mistic vorbind, poate caprioarele erau acolo ...de paza.
- Daca avea rol de semnal divin - de ce noaptea si nu ziua? De cine il strajuiau?
- Daca reformulam si spunem  - Dumnezeu semnalizeaza omului prin animale lucrurile sfinte - atunci de ce nu bagam cate un cal in altar, de semnalizare, de ce nu pictam cate un huhurez pe 'ici, pe colo, ar trebui sa luam aminte mai tare la papagali? Jderul sur de padure, cand miauna ceva la margine de codru, langa groapa cea de veci, spune ceva? Sau doar unele animale au potential?
- Daca Dumnezeu nu face cele de mai sus, ci Parintele? este bine ca un simplu om/grup de oameni sa proclame autonomia de vointa a calugarului fata de Dumnezeu - in scopul de a mai arata cate ceva despre el si post-mortem?
- Conform dogmei crestine, Dumnezeu a indicat sfintenia printr-un porumbel. E bine sa mai adauge romanul si o caprioara?
- Daca ar fi venit iepurii sau nutriile, semnificatia se schimba?
- De ce nicio baba habotnica nu se gandeste ca poate stateau acolo de frica braconierilor sau, mistic, poate sugerau ca le e tulburata linistea de pelerini. Acest orizont al gandirii eco nu face parte din "pornirea canonizatoare"?

In aceste conditii, oare gandirea naiva a "monahiilor" are potential blasfemitor, in baza dogmei crestine?
Inferentele crestino-mortuo-bestiare cu radacini in traditia populara, suprapuse dogmei calugaresti in epoca post moderna confirma sfintenia?

" iar într-o vară, pe când era la mănăstire la Haţeg, i-a ieşit în faţă o turmă de zimbri, şi numai cât a făcut părintele cruce deasupra lor şi s-au împrăştiat. Poate că de aceea vin mereu căprioarele la mormântul părintelui Arsenie Boca: să-i vestească şi să-i vegheze sfinţenia..."incheie istoriile parintele Trifa. Deci caprioarele, care urasc zimbrii, zic ca Zian e Sf? Intreabarea zilei! De ce uraste caprioara zimbrul? In ce relatii era cu bourul?

Sa sperii zimbrii e semn crestinesc? Dar daca o baba onesta face cruce cand sar cainii pe ea si astia pleaca...e demna de mitificare..sau crestinul vrea zimbrii, caprioare, mamuti, bour, acvila, soim, catedrala neamului, buldozere, parauri bagate pe conducta, paduri rase pentru ridicarea de falnice altare, soboruri, lupi morti, ursi braconati, cucuvele hacuite si iubire de neam, mandri toti ca suntem romani primitori... de care se fereste Europa... S-au speriat zimbrii de cruce ca necuratul de agheasma zice relatarea, ei, tocmai ei, semn al maretiei Creatiei si al traiului in tihna, departe de om, in linistea padurii? Daca din sperietura intarca o mama zimbru si ii murea puiutul? Drept era?... numai ca sa treaca Sfantul, desi putea sa ocoleasca? Nu e omul sfant milos si cu furnica? Nu ocoleste el jumatate de desert numai sa nu striveasca bietul paianjen, asa cum ne invata vietile sfintilor? O, nu! Sfantul roman e smecher, el isi croieste drum cu crucea prin turma de zimbri, caci are si alura de domnitor si tupeu de padurar cat sa simta romanul extazul mistic dintr-o interpretare plurivalenta a imaginii de sfant, prin reperele sale actuale, Stefan cel Mare lovind cu palosul tatarul cum probabil lovea si zimbrul, dar si din prisma padurarului, caci pusca si cureaua lata - nu-s ca crucea - laolalta. E bine sa sperii animalele salbatice in habitatul lor natural? Pai lup sau sfant?
Nici lup, nici sfant, Haitas!
"s-a dus direct la un lup care dormea langa un copac de langa drum. L-a trezit si i-a spus sa plece de acolo pentru ca sperie lumea. Si lupul a plecat!  Apoi un cor de pasari a venit deasupra carului si a inceput sa-l psalmodieze cu ciripitul lor vesel.  Parintele le-a multumit si le-a spus sa se intoarca de unde au venit. Si pasarile au procedat intocmai (insa derutate caci ele erau indigene si nu aveau unde se duce, si de-ar fi fost migratoare - sa zicem ca l-a ciripit un stol de pelicani, de 15 kilograme bucata - tot derutate ar fi plecat catre Africa, in ciuda firii naturale a tempoului migrator, poate parasindu-si chiar si puii in cuiburi numai sa asculte de porunca). Altadata era un grup de oameni care s-a intalnit pe carare cu un urs. Oamenii s-au speriat, dar parintele Arsenie s-a dus linistit la urs, l-a prins de o ureche si i-a spus sa se intoarca in padure. Si ursul s-a executat si el intocmai.”" >. Si dupa o tufa mare de maracini a plecat un lup mare cat un vitel.” Sa judece crestinii habotnici daca speriatul animalelor din padure e gest crestinesc sau dar si har!  Sau comportament de haitas? Din ce vad eu din relatari parintele avea un obicei - viza preferential mamiferele mari si foarte mari (zimbrul, ursul, lupul cat vitelul) si fie ca le iubea sau nu, crestinestele cuvinte "pleaca, du-te", cu multumiri sau fara, erau mereu prezente.  Daca cervidele care veneau regulat la mormant  se asigurau si dadeau de veste padurii ca nu le va mai mai zgorni nimeni ba de colo, ba de dincolo?... numai de dragul calmarii babelor ce umblau pe carari unduitoare, noaptea, in padure, ca scufitele, la ceas de zi si noapte, catre parintele, cu d-ale rugaciunii, d-ale gurii...

"Parca ne-a trecut un fior pe sira spinarii si s-a auzit, asa ca un murmur, printre oamenii ce se aflau in biserica… "Ne infricosaseram toti" zice o baba, care ar fi putut fi si zimbru (nu?!). - insa nicio caprioara nu a aparut atunci...o caprioara cu glezna dreapta ca orto-doxia (dreapta slavire..pai nu?!) in care delireaza semidoctia si mai drept credincioasa atitudine mistica.

Oare cati cred drept si simplu, demni si destepti, fara intermediari si minuni locale, cu vrabii si caprioare, cu telefoane care brusc au sunat cu "Amin" glasul IV, oare cati crestini au demnitatea de a fi senini mereu, nu doar in fata gropii de adulare unde zace calugarul, oare cati ar delira mistic batand matanii daca ar sti ca nu vor primi nici un ajutor de la Zian.. ci doar asa in memoria lui, poate din respect pentru efortul calugariei.... Halal, ura si la cervide!

Update:
Utimele cercetari stiintifice arata ca zeolitul a fost descoperit intr-un vulcan ascuns intr-o pestera din muntii Fagaras chiar de tanarul Zian devenit mai tarziu calugarul Arsenie Boca. O batrana care era in zona relateaza ca cei care mananca zeolit de la Zian in ziua in care zbarnaie zumzaitul albinelor de la floarea de zorea, 1.5 kg pe zi, cu salata de laptuca si cu gandul la caprioarele ce dorm la mormant are mare revelatie despre cum e sa mananci 1.5 kg de zeolit cu salata de laptuca.  De post! Luati aminte ca e vorba din batrani!

Intelepciune!

3 comments:

Anonim spunea...

Nu pot sa nu va recunosc verva polemica nimicitoare si recunosc, desi as fi tentata sa tratez mai cu blandete aspectele care tin de latura spirituala a existentei (fie ele si vulgarizate de comportamentul multora, asa cum bine sesizati), faptul ca, intr-adevar, mai ales in Romanica, toate au luat-o razna. Mi-am amintit, dupa ce v-am citit articolul, si de cozile, facute de sarbatori, la moaste, de imbrancelile si injuraturile aferente, imbulzeala la apa sfintita, mancare etc., toate in numele asa-zisei "credinte". Si net-ul e plin, e adevarat, de "icoane digitalizate", cum spuneti, pe care ti se recomanda sa le trimiti la nu stiu cate persoane, ca, daca nu, nu stiu ce nenorocire va veni pe capul tau etc. E o alterare grava a ideii de spiritualitate si inteleg mesajul dv. din subtext - credinta inseamna interiorizare, asumare, decenta, seninatate, simplitate, demnitate, inteligenta, sinceritate, fara spectacol, fara exhibitii. Canonizari au fost mereu, in istorie, si, probabil, asa se va intampla, si cu parintele Arsenie Boca. Inca un lucru pe care romanii trebuie sa il (re)invete - ce inseamna credinta si cum sa se raporteze la aceasta.
Articolul dv. este, de fapt, o pledoarie f convingatoare pentru legatura autentica a fiecaruia cu Dumnezeu. Pentru cine poate sa inteleaga!

mateius vasile spunea...

Asa este. Cat despre canonizarea lui Zian (calugarul Arsenie Boca) ... primul argument contra ar fi acela ca, in baza spuselor martorilor, facea minuni "doar demonstrativ" - de la deschiderea lacatelor pana la "citirea mintii". Aceste "minuni" nu aveau scop. Nu indreptau, nu eliberau, nu luminau, ci doar augmentau "mirarea". Hristos nu a indreptat coarnele unui berbec ca pe antenele de la o gaza numai pentru ca putea, si apoi le-a carliontat la loc ca sa arate supranaturalul- caci minunile nu se fac demonstrativ.

Iata un exemplu: S-a dus un cetatean la Parintele Arsenie .Omul a strigat: „Parinte, eu am dreptate, dar tribunalul nu-mi da dreptate si mi-a luat mostenirea”. Parintele coboara repede de pe schela si-i spune: „Ma omule, daca oamenii iti fac dreptate, atunci Dumnezeu ce sa-ti mai faca?”. Si l-a calmat pe cel in cauza, incat a plecat omul linistit si foarte impacat, renuntand de buna voie la mostenire! (Silvia Patrucean, Sibiu)
-oare stia Zian ca Divinitatea rasplateste in ceruri pierderile funciare lumesti?
-oare e bine ca un calugar sa indemne un mirean la acceptarea aplicarii strambe a legii succesiunii?
-daca esti drept si oamenii iti dau dreptate, devine Dumnezeu inutil, dupa cum zice Zian?
-daca interpretam acestea prin prisma "Fericirilor" - e bine ca Zian a abolit dorinta de dreptate a omului?
-este bine ca Zian a facut fericit pe cel ce a luat mostenirea pe nedrept - adancindu-l cumva si in pacatul imbogatirii si condamnandu-l si mai mult pe lumea cealalta?
-oare nu e bine ca omul sa lupte pentru dreptate si ordine si pe acesta lume- caci si morala si cinstea fac parte din aceasta lume si lasarea lor la o parte se numeste "renuntare" si nu dreapta credinta
-omul a plecat linistit, impacat si fraierit, cand putea sa plece linistit si gata sa isi caute dreptatea pe mai departe, caci altfel, dupa sfaturile lui Zian, Sf Mare Mucenic Mina a cam lucrat degeaba - sau poate Zian era cam repezit la sfaturi si cam ingust la minte?

Ca un calugar sa fie MARE, trebuie sa si aiba maretia regelui Solomon, nu doar tonul poruncitor si verdicte iuti!

Alta marturie: Când eram casatorit cu prima sotie, l-am rugat sa mijloceasca ca sa ne binecuvânteze bunul Dumnezeu cu copii. Apoi i-am spus ca sotia avusese doua sarcini extrauterine. Dânsul mi-a raspuns: „Minte, ma, dar daca n-a vrut sa alapteze copii, va alapta cancer”. Într-adevar, a murit de tânara, cu cancer la piept. (Dumitru Matronea, Sibiu) ohooo! sfinte..

M-am transferat cu locul de munca la spital, unde am lucrat pana in 1992, cand am iesit la pensie de boala. Cand am mers iar la Parintele Arsenie, mi-a zis: “Cum e, ma, la halate albe?” si i-am spus: “E foarte bine Parinte. Va multumesc ca m-ati ajutat”.
- nu e bine, ca a iesit pe caz de boala
- daca a fost dupa '92, asa cum se intelege, ma intreb cu cine vorbea de fapt.

Alta marturie: Parintele zice: „Mai, eu vad ca acum nu ai tigari nici in mana, nici in gura, dar te intreb ce tigari fumezi cand esti cu baietii si cu fetele”. Baiatul spune ca nici atunci cand este cu baietii si cu fetele nu fumeaza. Parintele zice: „Baga mana in buzunarul stang de la pantaloni si vezi ca acolo este un pachet de tigari Delta. Ia vezi cine ti l-o fi bagat?!”.Atunci, eu ma dau in spatele baiatului si-l vad ca scoate un pachet de tigari Delta neinceput, din buzunarul stang. Parintele a plecat, iar baiatul nedumerit, a zis: „Ce parinte mai e si parintele acesta!?”.

- sfant care ghiceste marca de tigari doar pentru ca poate, e in cel mai bun caz mentalist si probabil primul sfant despre care se stia si se povesteste si acum ca face minuni triviale, dintr-un prea plin de har.

Mai multe despre procedeul cu care Zian si-a construit imaginea de sfant, mizand pe micimea oamenilor de rand... in episodul urmator :)

Creare site spunea...

frumos

Trimiteți un comentariu