Fufa de la HR (II) (resurse umane) - Orele Suplimentare

Read more
Statul peste program:



1. Daca stai peste program de teama ca seful sa nu isi faca o impresie gresita despre tine - inseamna ca esti un cocalar nescolarizat suficient care nu se remarca prin nimic altceva. 

2. Daca stai peste program de teama ca seful sa nu isi faca o impresie gresita despre tine desi tu esti "smart" dar seful e prost si atat vede, de fapt prostul esti tu ca lucrezi pentru un prost. 
3. Daca stai peste program "pentru ca asa simti" - de fapt nu constientizezi ca te ascunzi de nevasta prosta si urata, de copiii ratati si de viata personala lipsa sau pentru ca esti intr-atat de needucat incat nici sa te uiti la un film nu esti in stare sau nu esti capabil sa iti organizezi cateva ore zilnic.
4. Daca lucrezi peste program de frica sa nu fi concediat inseamna ca esti atat de slab profesional incat nu esti in stare sa iti gasesti un loc de munca civilizat. 
5. Daca lucrezi peste program pentru ca ai foarte multe sarcini de dus la bun sfarsit inseamna ca ai fost catarul de povara cel mai bun asa ca lasa capul in pamant si trage in continuare, viata normala continua si fara rateurile tale.
6. Daca  lucrezi peste program pentru ca acasa nu te asteapta  nici macar un porc de guineea, atunci n-ai sa iesi din acest cerc vicios si iti meriti soarta proasta.
7. Daca lucrezi peste program ca sa evoluezi profesional, inseamna ca nu ai avut contact cu lumea civilizata si nici nu ai sanse sa evoluezi din motive de lipsa de repere. Daca intr-adevar esti interesat de evolutia profesionala ia o carte de specialitate si citeste-o acasa sau programeaza de pe laptopul personal, altfel esti un ratat indragostit de praful din mocheta corporatista.
8. Daca lucrezi peste program ca sa castigi mai multi bani, gandeste-te de ce unii au un salariu mai mare ca tine cu o treime sau dublu fata de al tau fara sa stea peste program, si, in concluzie, cat de prost esti de fapt. 
9. Daca  lucrezi peste program  ca sa nu fi primul care pleaca, atunci trebuie sa te intrebi ce s-a intamplat cu tine de-ai ajuns parte a unei turme de boi si vaci ineficiente si incapabile de a estima termene.
10.  Daca  lucrezi peste program  pentru ca intelegi care este rostul acestui gest, nu esti cu nimic mai destept decat prostul care fie a stabilit aiurea organigrama fie esti la fel de prost ca restul ineficientilor, dar tu chiar intelegi aceasta prostie. Esti prostul perfect!
11. Daca  lucrezi peste program  pentru ca numai asa firma va merge bine, atunci afla ca acea firma merge prost si este condusa prost si va veti duce in cap cu totii curand. 
12.  Daca  lucrezi peste program  pentru ca ti-e frica de sef si nu ai putut spune nu, afla ca orice vita de frica biciului accepta starea de fapt. 
13. Daca  lucrezi peste program  in speranta ca asa vei fi avansat gandeste-te ce te asteapta cand vei face ore suplimentare la un nivel superior - si mai multe ore suplimentare, iar cand nu vei mai avea unde avansa vei regreta ca esti un sef bou care cere ore suplimentare pentru ca doar asa vede el viata profesionala.
14. Daca stai peste program  crezand ca vei recupera aceste ore alta data esti bou-vaca mutant, pentru ca numai boul-vaca mutant nu intelege ca timpul scurs ramane scurs si este ireversibil. 
15. Daca stai peste program ca sa castigi buna vointa a angajatorului atunci iti meriti soarta, la sfarsit primesti un "mersi" si atat. Sau poate esti atat de slab incat banii sunt o recompensa prea mare pentru cat de prost esti. Doua vorbe - merci mult - sunt de ajuns.
16. Daca faci parte din top management si stai peste program, atunci inseamna ca esti cel ma destept si mai preocupat dintre prosti, ceea ce e mai tragic decat sa fi bou. Nu uita ca munca practic nu se termina nici peste o luna,nici peste doua... si esti un simplu ponei corcit cu o vaca ce nu a inteles nimic despre eficienta. 
17.Daca stai peste program pentru ca nu ai cum sa ajungi cu "tascurile" gata la un deadline-ul stabilit, de fapt creierul tau este pe un "deadline infinit" caci fie accepti termene ireale pe un salariu ireal de prost, fie esti lunatic nerealist.
18. Daca stai peste program pentru ca esti "boss-ul", atunci intreaba-te ce e cu tine de nu ai gasit un om de incredere, un partener sau un prieten cu care sa te ajuti. 
19. Daca lucrezi in resurse umane si stai peste program, esti licentiat in psihologie si lucrezi in HR si stai peste program, e bine ca ai aterizat pe un asemenea job, astfel incat sa intelegi cat de prost iti gestionezi propria viata si cat de putine ai inteles din scoala pe care ai facut-o. 
20. Daca stai peste program pentru ca vrei sa nu regreti ca ai fi putut să faci mai mult si nu ai facut, ca trebuia să stai sa termini chestia aia sau cealalta…gandeste-te cati oameni fascinanti si echilibrati ai intalnit care sunt framantati de aceste mizerii ce te macina pe tine. Ei nu asa au ajuns "up".
21.Daca faci asta din pasiune, intreaba-te cate lucruri ti-a ascuns viata cand a vazut cat de prost esti (aka bou cu ochelari de cal), incat tu crezi ca faci asta din pasiune. Din cate domenii conexe citesti in orele suplimentare astfel incat sa te dezvolti profesional cu adevarat? Capu' la cutie si mars la suplimentar! Tara te vrea asa cum esti deja! 


Mediocritatea si prostia se sanctioneaza cu lucrul peste program. Daca nu esti prost ci doar ai nimerit intr-o companie proasta...te-ai mintit. De fapt esti prost, pentru ca daca erai bun ti se permitea un program flexibil intr-o firma "smart".

5 comments:

Anonim spunea...

"Statul peste program" este, pentru unii, un reflex prostesc incarcat de toata nostalgia pentru sordidele vremuri comuniste, iar pentru cei mai tineri, care vor sau accepta acest fapt ca regula, e semn, dupa cum bine spuneti, de mediocritate, obedienta, frustrare, nesiguranta etc. Nu stiu cum doar in spatiul romanesc - pentru ca stiu multe exemple cu statul peste program - se nasc astfel de "monstruozitati" si chiar prolifereaza!

Anonim spunea...

STATUL PESTE PROGRAM TE FACE SCLAV

Anonim spunea...

CURVELE CORPORATISTE SI PAPAGALII STAU PESTE PROGRAM

Anonim spunea...

Sunt intr-o anumite masura de accord cu ce spui. Am citit ca esti "artist". O intrebare rapida: unde se termina la tine munca si unde incepe pasiune? poti chiar sa faci diferenta atat de clar daca esti liber profesionist de exemplu? Mi se pare ca vorbesti strict din ceea ce vezi si percepi tu si discursul e destul de limitat din acest motiv.
Hai sa luam un exemplu ipotetic: criza economica, recesiune, nu ai ce pune pe masa, ai o slujba intr-o multinationala si seful iti spune ca te da afara faca nu stai peste program...pana iti gasesti in alta parte, oare poti sa spui asa triumfator: Sunteti prosti si eu plec? Eu as relua Marele Gatsby si as reciti faptul ca nu toti poate au fost asa norocosi.

mateius vasile spunea...

anonim, atunci stai anonim, accepta-ti nenorocul si presteaza. timpul alocat acestui comentariu il puteai aloca statului peste program. altfel, nu esti tu de vina ca mediul e defect dar n-ai nici o calitate ca esti o alta rotita care pune umarul, de nevoie, la driftul anormal. exemplul ipotetic dat de tine nu-i doar ipotetic, dar e si anormal pentru ca sublinieaza o urma de pasivitate. cat despre decelarea pasiune-munca ea necesta discutia la modul concret in dimenii care chiar pot ridica pretentii de "pasiune".

Trimiteți un comentariu