Ce, românii nu sunt deştepţi?...zice patriotul cu 3 clase....

Read more


Un interviu video soc cu poporul roman - "Una e să te nască mă-ta în altă ţară, alta e să vii aici şi iei cetăţenie” https://www.youtube.com/watch?v=7CBJ0IIlktQ

Nu pot sa nu raman perplex cand vad cum gandesc si cum isi formeaza opiniile acesti romani. Si ei sunt exponentul unei mase reprezentative (bine de tot) de votanti - masa transpartidica, nu doar PSD-ista, ce prin forta "gloatei" determina nivelul de trai in Romania si aspiratiile (civilizat -)posibile ale fiecarui om in parte in contextul romanesc. Acesti oameni (din interviu) - de diferite varste si cu criterii de vot volatile induse poate chiar de Viorel, acum bazate (iar?!) pe "originea sanatoasa", neaosa, de gena romaneasca vartoasa- stabilesc ce-i reprezentativ pentru tara si care va fi "trendu' ". Oamenii astia aleg presedintele asa cum selecteaza si pupatul moastelor - intai cele locale,"d'ale noastre", apoi restul - ca de, astea locale sunt mai "energetice". 

 Indivizii astia, de orice varsta si conditie par a fi, chiar n-au timpul sau resursele mentale bazale cat sa se intrebe cum de si-au format astfel de opinii, cum de au ajuns sa le interiorizeze si la le exprime voiosi si orbiti de viitorul luminos ce rasare din stampila in intimitatea cabinei. Au doar reflexul gandirii de tip "katerinca de birt" in ciuda faptului ca doamne "bine" din inregistrare invoca pana si "principiile" si apoi isi proslavesc accesul auto-limitat la informatie. Apoi "doamna bine" vireaza brusc, ca o doamna "distinsa care ce si e" si intra in dezacord cu propria-i idee si vorbeste despre "datele" ei in ceea ce priveste relatiile lui Klaus Iohannis cu "agenturili", pardon, fundatiile straine. Nu cred ca e vorba de disonanta cognitiva la acesti oameni, ci de "dezmembrare ideatica" - mai ales cand ei vor sa voteze un roman neaos cu origini (ruso-evreo?)- italo-ablaneze (ca VP) dar nu cu un etnic german (precum K I). Traiasca Democratia multiculturala la manele, la Dragonul Rosu si desigur la colectarea de alte foloase - ca multele ajutoare sociale si alte pomeni din banii multi-nationalelor, dar nu si la vot. Nici macar stereotipul cu "neamtzul" nu mai functioneaza in euforia "electanta", desi stereotipurile de acest gen ar trebui sa genereze incredere foarte usor. Identitatea demografica (si nu culturala sau aspirationala) face acum pe romanul neaos si reprezentativ sa stampileze, desi uita ca si "hotzul de primar" (de care votantul e nemultumit in mod clar) are radacini pana la al zecelea neam aici, in glia asta analfabeta functional intr-o proportie ingrijoratoare. Polarizarile inter-grup sunt normale si benefice de multe ori, "un strain" naste angoase aici si in alte parti in mintea multora, dar criteriile acestor votanti egali cu mine si cu tine sunt jalnice, demne de evul mediu - desi nici acolo... Basarab Intemeietorul nu parea prea roman.Mai recent, in '92 oamenii nu l-au votat pe Ratiu pentru ca nu au avut incredere in papion, ei mizau pe  basca proletara, regele Mihai a fost apoi "interzis" de frica ideii ca lucrurile ar putea fi si serioase in aceasta tara, liderii PDSR de atunci (radacinile viguroase ale PSD-ului actual), propunand in parlament declararea regelui persoana non grata si ridicarea imunitatii parlamentarilor care l-au intampinat pe Rege. Apoi poporul l-a primit cu urale - tot pe Rege - urale exersate de unii din alai si cand salutau cu naframe minerii...caci de multe ori (ca si acum) conta participarea si nu scopul evenimentului. O astfel de atitudine si pro si contra, simultan sau defazat, nu este regula doar in randul gloatei, caci e inca viu articolul lui Sergiu Andon -„Fir-ai al naibii, Majestate!” adresat unei "coscogeamite capatini incoronate" pe care mai tarziu o aplauda in semn de respect si eventual in semn al coeziunii de opinii.(http://www.observatorcultural.ro/Monarhia-salveaza-Romania*articleID_26487-articles_details.html)

Si mai interesanta este sclipirea molcoma si multumita din coltul corneei data de entuziasmul national 'justificat" al plebei, de antiteza rapida, facuta pe loc si colaborativ, de sub sepcile rosii, graita din piepturile de sub tricourile date moca- antiteza intre realizarile lui Ponta (ce tin in mod prea ironic de faptul ca "e d-aici") si lipsa acestor realizari din portofoliul neamtului. „Nu e român, e străin, nouă ne trebuie românii noştri” spune un pesedist subliniind pornirea germanofoba sau orice-strain-foba si incuviintand si fobia  altuia cu tricou rosu "made in China"- "Nu are nume românesc”! Si pentru ca Ponta a devenit brusc legat de ortodoxie in discursul sau de lansare in fata acestor troli, ce incheiere mai buna poate fi facuta decat citand spusele de alta-dat' ale Mitropolitul Ardealului, Andrei Andreicut: "celui ce a fost principalul nostru sponsor, domnului prim-ministru Victor Ponta, cea mai mare distinctie a Mitropoliei noastre. Vrednic este!” si poporul a reverberat "Vrednic este!". Apoi, ceva mai tarziu, necredincioasa Europa, intr-un raport de tara despre Romania arata ca romanul munceste cel mai mult si cel mai prost dintre toate stalele membre din lipsa de instruire si viziune. Si romanul a inteles  ca-i vorba de de vrednicie si modestie in acel raport si a mai stigat iar "Vrednic este!" apasand butonul "laic". Intre timp, partidul cu doi tati- PNL - (Iohannis - Cacarau) - vreasa aduca la putere, mai devreme sau mai tarziu, PDL-ul, partidul despre care liberalii au spus ca a fost sursa raului in acesta tara. Incurcate sunt caile Domnului - acest domn fiind fie Dl Ponta, fie Dl Iohannis, fie Dl Basescu sau alti Domni si Doamne necesare circului acestui popor inconstient de propria-i confuzie.

Pacat ca acum, la lansare, a lipsit regele manelelor - sa arunce in populatie cu acorduri etnice, sa delireze fericit mandrii romani la final de adunare. Contrar asteptarilor, VP a recitat cateva versuri patriotice din Tudor Gheorghe: “aici e ţara mea ...”. Ma intreb daca stia continuarea - "acolo unde-i cer senin si ca seninul cer zambesc" -ca tocmai venea de la inundatii....


PS. 1 - Klaus Iohannis nu-i precum Carol I sau Ferdinand precum nici Ponta n-a fost ortodox (asa cum se declara) in multe dintre actiunile sale, lista putand incepe cu alcatuirea lucrarii de doctorat.

 PS. 2 Premierul spunea ""M-am născut în această ţară, am crescut aici, aici am familia, prietenii, aici m-au educat profesorii şi nu îmi imaginez o viaţă în altă parte" ... Pacat. o astfel de "imaginatie" e unul dintre factorii principali catre o societate mai vestica, mai plina de valori consolidate, caci nimic nu s-a schimbat in lipsa viziunii (imaginatiei) despre un trai mai bun- "ca in alta parte". Si daca la inundatii Vicepremierul Gabi Oprea spunea: „Avem aproximativ două victime”, atunci - cu asemena votanti - e clar ca exista tot "aproximativ două victime" si in randul populatiei - cei 10% dintre romani echilibrati mintal si nivelul de trai.

Dar adevarul pur iese la iveala chiar si in vria electorala, chiar prin vocea popurului. Din spate, un PSDist staino-fob ce nu-si da tara pe mana etnicilor - graind, probabil cu gandul la Victor Viorel, zice: „Numai un român ne poate duce acolo unde merităm” - si tare bine graia, acum dupa doi ani si jumatate de guvernare PSDista si dupa 25 de ani de hibernare romanesca! 


0 comments:

Trimiteți un comentariu